Terug

Vlaams Administratief Centrum Gent

Vlaams Administratief Centrum Gent

Het Virginie Lovelinggebouw, genoemd naar de Vlaamse schrijfster (1836 – 1923), is het eerste gebouw van het nieuwe stadsdeel aan het Gentse Sint-Pietersstation, dat langs de Fabiolalaan is opgetrokken. Het is bovendien het derde hoogste gebouw van Gent. Dit Vlaams Administratief Centrum (VAC) werd gebouwd voor de Vlaamse overheid en biedt plaats aan 1290 personeelsleden.

Het gebouw bestaat uit twee delen: een laag gedeelte in L-vorm en een toren. Het lage gebouw is 23 m hoog en telt 3 verdiepen. Deze beschermende arm heeft een publieke functie, waarin er zich onder andere een ruimte voor tentoonstellingen, een auditorium en een ruime foyer die plaats biedt voor bijeenkomsten of evenementen bevindt. In de toren bevinden zich kantoor- en vergaderruimtes. Het hoge gedeelte telt 22 verdiepingen en is 90 m hoog, aan de breedste basis is het gebouw 44 m breed. De totale oppervlakte van het gebouw bedraagt 40.148 m², waarvan 37.748 m² bovengronds en 2.400 m² ondergronds. Tussen de twee gebouwen biedt een zwevend platform uitzicht op het Koningin Maria Hendrikaplein. Het (openbaar) vervoer is bovendien sterk geïntegreerd in het geheel: er is een onderliggende parkeergarage met ruime fietsenstalling, de bus- en tramhaltes zijn gelokaliseerd onder het gebouw en het Sint-Pietersstation ligt op enkele meters afstand.

Het gebouw heeft een duurzaamheidsniveau van 4 sterren volgens de handleiding “Waardering van kantoorgebouwen” van de Vlaamse overheid. Om dit duurzaamheidsniveau te kunnen realiseren werden zowel actieve als passieve maatregelen getroffen. In dit energiezuinige gebouw zijn alle moderne technieken rond daglichtsturing, af- en aanwezigheidsdetectie, warmterecuperatie, warmtekrachtkoppeling, regenwaterrecuperatie,  CO2-meting, enz. toegepast.

BAM fm stond gedurende de garantieperiode in voor zowel het bouwkundig beheer (onderhoud daken, gevelinspectie,…) als het technisch onderhoud van onder andere HVAC, elektrische installaties, liften, sanitair, no-break, CCTV, automatische deuren en poorten, brandbeveiligingsinstallaties, inbraakbeveiliging, parlofonie, (groot)keukenapparatuur, enz. Tevens heeft BAM fm verschillende diensten aangeboden waaronder de ramenwas, kleine herstel- en renovatiewerken, het plaatsen van een epoxygietvloer in een labo, enz.

 

 

 • Type
  Kantoren
 • Ligging
  Bagattenstraat 43, 9000 Gent
 • Opdrachtgever
  Kaïros
 • Aanvang van de dienstverlening
  01 september 2014
 • Looptijd van het contract
  2 jaar